Gustavianska tiden (1772-1809)

Med Gustaf III:s framgångsrika statskupp den 19 augusti 1772 gjordes ett tvärt slut på det korrumperade politiska partilivet och riksdagsklubbarna försvann eller skiftade helt karaktär. Det angenäma föreningslivet blommade upp med den unge konungen som centralgestalt.

Bild:Gustav III Sweden.jpg
Gustaf III porträtterad av Lorens Pasch d.y.

Den hemliga klubben Svenska botten, som arbetat för konungens planer, men som upplöstes vid riksdagen 1771, fick efter statskuppen åter sanktion och dess medlemmar belönades frikostigt.

Till minne av revolutionsdagen instiftades sällskapet Augusti-bröderna och flera sammanslutningar valde den 19 augusti till sin högtidsdag.

Ordenssamfund instiftades nu i parti och minut. Endast i Stockholm gick det i slutet av 1700-talet att räkna till över ett hundra slutna föreningar med inslag av ordensritualer.

Gustaf III:s nyckfullhet och personliga ledarskap gav upphov till ett groende motstånd. Under 1780-talets början instiftades i Finland Vallhalla-orden, som var direkt oppisionellt mot konungens person. Ur kretsen utgick männen i Anjala-förbundet.





 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0