Tiden efter unionsupplösningen (1906-2008)

1700-talets alla typer av föreningar finns nu åter i stort antal. De lärda och vittra samfunden omspänner nu lärdomslivets alla specialgrenar. De stora framstegen inom teknikområdet har medfört snabbare kommunikationer och nya möjligheter till kommunikation. Dock verkar inte behovet av att rent konkret träffas i sammanslutningar med personer som har liknande bakgrund, intressen eller ideal ha minskat.

Intresset för de från 1700- och 1800-talet stammande ordenssamfunden har i perioder varit mycket stort. Antalet akademiska ordnar har ökat kraftigt. Vid nya lärosäten runt om i landet har nya traditioner införts. Samfund med parodiska och pompösa former har instiftats med inspiration från statsordnar, andliga riddarordnar och esoteriska ordenssamfund.

Ordensvurmen har nått nya parodiska höjder under senare år, t.ex. genom instiftandet av 10+, som är en sammanslutning herrar med omåttligt stort intresse för att tillhöra så många ordenssamfund som möjligt. Tanken är att de som är med hjälper varandra att vara faddrar för andra medlemmar i sammanslutningen som önskar inträda i ytterligare ett ordenssamfund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0